
AMUSEMENT EQUIPMENT USE PERMIT CONDITIONS

•  Each piece of amusement equipment intended for operation within a City park requires an Amusement Equipment 
Use Permit.

•  Amusement equipment operators are required to possess and have available at all times, a copy of the Amusement 
Equipment Use Permit issued to them.

• Amusement equipment operators will notify the Parks and Recreation Department of intent to enter a park at least 
48 hours in advance of the event. This information could be emailed to parksadministration@tucsonaz.gov, please 
type “AE VENDOR” on subject line of email or call 791-4873, option 3. 

•  Amusement equipment operators must comply with all equipment use guidelines as established by the 
Department, to include the conditions stated below:

•  All amusement equipment operators will comply with use guidelines as established by ASTM F2374
•  All infl atables must be anchored and secured according to manufacturer’s directions and guidelines.
•  All amusement equipment operations will not exceed manufacturer’s requirements for maximum 

recommended weight.
•  Operators must have the area blue-staked prior to installing any tie-down stakes.  Arizona Blue Stake 

can be reached at 1-800-STAKEIT and should be contacted no less than 72 hours before the event.  
Amusement equipment operators must possess, and may be asked to produce for inspection, a copy of their 
equipment manufacture’s operating instructions and guidelines.

•  Train ride operators will have appropriate warning signage posted and visible and insure that warnings are 
enforced. 

•  During periods of severe weather conditions (for example: rain and high winds) the amusement equipment 
operator will be responsible for determining if their equipment operations should be suspended.

•  Operator is required to provide on-site, employee supervision for each piece of amusement equipment in operation 
within a City park. If the vendor drops off an infl atable, which does not require supervised personnel, the renter 
must have a copy of the vendor contract confi rming equipment training was provided.

•  Operator shall leave the park in a clean and orderly condition.
•  Operators are not allowed to sell retail items or concessions items on site or solicit park patrons to use their 

amusement equipment for a fee.
•  Operators shall access park property through the designated park entrances only and must park their transport 

vehicle in the designated parking areas. All vehicles are prohibited on turf areas unless prior written approval is 
obtained from the Department.

•  Operator will provide a valid Certifi cate of Insurance naming the City of Tucson as the Certifi cate Holder 
(additional insured) with General Commercial Liability in the amount of $2 million per occurrence, unless 
otherwise specifi ed (subject to review by the Risk Manager).  A thirty-day notifi cation prior to cancellation 
clause is required for all insurance policies.  Failure to maintain proper liability insurance will result in immediate 
revocation of a permit. 

•  Operator will indemnify and hold harmless the City of Tucson from any litigation or lawsuits, including 
reasonable attorney fees and court costs related to the use of their amusement equipment due to negligence.

•  Amusement equipment with water features (i.e.: misters; etc.) are not allowed within City parks.  
•  Operators are prohibited from using park electricity for their equipment.  
•  Amusement Equipment Use Permit will be revoked if the operator receives two violations of these conditions of 

use, to include not complying with blue staking/appropriate tie-down requirements.
•  Operators shall at all times be in compliance with all excessive noise Ordinances as found in Tucson City Code 

Section 16-31.
•  The City of Tucson Special Events Offi ce reserves the right to review each event and determine if additional 

insurance coverage requirements are necessary.

CITY OF TUCSON PARKS AND RECREATION DEPARTMENT  •  900 S. RANDOLPH WAY  •  TUCSON, ARIZONA 85716  •  791-4873

 (0
9/

16
)


