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Commissioner Chuck Martin’s List Submitted on May 2, 2017 
 
Staff has reviewed Commissioner Martin’s list and can recommended many of the 
suggestions for inclusion in the final draft.  Most are not substantial changes but are 
intended to clarify something within a section or among several sections.  Other 
items on the list were questions to staff, or were preferences in wording by the 
Commissioner.  The list submitted is handwritten and in a note format.   Below staff 
has tried to express the notes as questions to help understand the issue and 
comment.  
 
The proposed Article 7A Sign Standards is referred to as ‘the draft’ or ‘sign 
standards’ and the current Sign Code is called ‘the Chapter Three Sign Code’ in 
reference to it being a separate chapter of the City Code.  
 
We have attempted to accommodate most of the changes into the final draft that 
goes to public hearing on June 21, 2017.   
 
7A.2 Interpretation, Severability, and Non-Commercial Speech Substitution  
2.1 “these” vs “the” ‘sign standards’ – Should all references throughout the Sign 
standards use the same word? 
Comment – We don’t believe there is any conflict using two words.  We can change 
all reference by doing a document search to the phrase, “the sign standards” 
 
2.2 Use  an Article 7A reference in referring to sign standard maps.  
Comment – We will add in 2.2 a reference to the maps from the subsequent Section 
11 Special Districts. 
 
 
7A.4 Permits, Inspections and Fees 
4.3 Add the title “Standard Plans” to the section for clarification. 
Comment - We believe the phrase in question currently reads ”A fabricator may 
submit plans for a sign to the zoning administrator for approval and file as a 
standard.”  We will add the word ‘plan’ after ‘standard’ to clarify what is being 
submitted.  
 
 
7A.6 Measurement, Location, and General Requirments 
6.2 Move the section on ‘premise’ to proceed or follow the first mention of the term in 
Section 6. 
Comment – The term ‘premise’ is in the current Chapter Three-Sign Code as part of 
the Measurement section. It actually is a definition.  In earlier drafts staff continued 
to keep it in the Measurement section.  Staff believes it is appropriate to locate the 
term in the Unified Development Code’s Article 11 Definitions.  The on-line version of 
the Unified Development Code (UDC) has hyperlinks and a color code for all 
definitions and by clicking on the word in any section, the word’s definition appears 
in a box on the same page.  
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6.10 Does the section ‘Signs in or over Public Right of Way’ apply to permanent signs? 
Comment – Section 7A.6.10 was intended to regulate temporary (now called 
portable) signs over the right of way. In reorganizing sections to respond to the Reed 
case, this section included signs in the right of way which are also portable.   
 
In other sections of 7A, the temporary revocable easement (TRE) is required.  These 
include A-frame signs that have their own time limits and permanent projecting 
signs that regularly receive TREs from the Department of Transportation. Section 
7A.6.10 is limited to only the type of signs not regulated elsewhere in Article 7A.    
 
Section 6.10.A states the City may allow for 60 days or allow a sign to be in the right 
of way for an alternative time frame.  This provision may take care of A-frames and 
Permanent Signs when using a TRE.  The alternative time frame can be stated in the 
TRE document.  Another option is to add a section stating in an additional Section I 
(i.e., 7A.6.10.I) stating, “the time frame for a permanent sign and an A-frame sign are 
regulated separately as part of the temporary revocable easement process.” 
 
 
7A.7 Sign Design Options 
7.1.E.3 - Should ‘wall sign’ be used instead of the word ‘wall-mounted sign’? 
Comment Wall-mounted is preferred because there are several signs that are on 
walls but are not defined as wall sign.  Examples are awning, projecting, and canopy 
signs.  
 
 
7A.10 Sign Types and General Standards 
10.1 Why is the term ‘Generally’ used in the title, Generally Permitted Signs?  
Comment – The term is from the Chapter Three-Sign Code.  It referred then and 
now to signs that were ‘permitted throughout the City.’  Staff has no problem with an 
alternate term that does the same thing. 
 
 
10.2.A Table 1 Note 4 and 5   Why should billboards be shown in the table categories if 
they are not allowed in a category? 
Comment – During the Joint Subcommittee process, it was requested that whether a 
sign type is allowed or prohibited should all be gathered into the Table 1 of Section 
7A.10.  So Table 1’s Note 5 shows all the zones where billboards are prohibited.  This 
note is based on the existing  language of the Chapter Three Sign Code and that 
language was transferred into Article 7A’s Table 1 Note as requested by the Joint 
Subcommittee. It appears there was some concern to state clearly where billboards 
are permitted and prohibited.  
 
10.2.B What does the note ‘See Below’ refer to in Table 2?   
Comment – This note is intended to direct attention to the sign area standards 
immediately below the note.  
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10.2C.1.a Add ‘Sign’ after ‘Unit’ 
Comment – The adjustment is to add a missing word ‘sign’ to the sign type  
Dwelling Unit Sign.   There is also a numbering problem in this section.  It should 
refer to 1.e.  The change will be made.  
 
10.2.C.2.a  Should the low profile freestanding sign just say 16-foot setback? 
Comment – The current language states, ‘two times the height of the sign’ . Staff 
believes the current language is appropriate since it is a variable setback based on 
whatever the sign height is.  Prior to this language, there was a long chart with 
minor adjusted setbacks listed. This language makes a cleaner statement on variable 
setbacks versus a long rather confusing list. 
 
10.2.C.2.c  Should this section specify that pole signs are prohibited? 
Comment – The section states monument-style freestanding signs are permitted in 
rural and residential zones.  It is not needed to state what is prohibited.  A standard 
practice is anything not stated or that can be interpreted as not being included is 
prohibited. 
 
10.2.C.2.c.5  Should the term ‘general business zone category’ be removed from the 
standards in the Industrial Zone Category related to Freestanding pole signs?  
Comment – The sections involved in what zones various freestanding signs are 
permitted.  In c.4, it states in the general business zone category that all types of 
freestanding signs are permitted.   
 
In c.5 it states which freestanding signs are permitted in the industrial zone 
category.  In one statement it mentions both general business zone and industrial 
zone categories allow freestanding pole signs.  Note this is Chapter Three Sign Code 
original language.  It is repetitious in that the general business zone category 
already allows freestanding pole signs.  The general business zone category  
reference will be removed from section c.5.  
 
10.2.C.3.b Will permanent projecting signs be regulated by the time constraints in 
Section 6.10.H ( Signs in and over the Public Right of Way)? 
Comment -  See the comments above for the question – ‘6.10 Does the section ‘Signs 
in or over Public Right of Way’ apply to permanent signs?’ 
 
 
7A.11 Special Districts 
11.1.E Should a reference to a ‘Protrusion Limitation’ be removed as the title of a 
section referring to a height increase? 
Comment –The use of one version of the verb to protrude has been used in the Sign 
Standards to mean something that is projecting horizontally.  However, in this case 
it means to extend above.  Protrude means ‘to extend beyond or above a surface.’  
Project means ‘to extend outward beyond something else or to protrude.’  It appears 
to be more of an issue of preference in wording choices versus a substantial 
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difference in meaning.  Staff does not see a substantive issue here and defers to the 
Planning Commission if they want to change the wording.  We recommend to drop 
the title of the Section, ‘Protrusion Limitation’ and leave the standard which is 
original Chapter Three Sign Code language as is.  
 
 
11.2.D.4  What does façade refer to in this provision on the maximum number of low 
profile monument signs.  
Comment - The issue appears to be that the building’s façade is either the front of 
the building or it could be any side of the building.  The dictionary definition of 
façade is “The face of a building, especially the principal front that looks onto a street or 
open space.”  The Chapter Three Sign Code’s definition for façade is ‘The side or face of 
a building.” 
 
The standard in D.4 states that you can have one monument sign per building street 
frontage where a building’s façade is set back at least ten feet from a public right of 
way.  This provision is in Chapter Three Sign Code and was transferred verbatim into 
the new UDC’s Article 7A. Staff is not aware of a Sign Section issue with the current 
wording. If the Planning Commission wants to discuss this matter further, it can if a 
problem is seen with the existing wording.  
 
11.2.D.6.c How does the height reference in Sec 6.5 apply to projecting signs?  
Comment - The height standards in Sec. 6.5 have always applied to freestanding 
signs but not to various types of signs attached to walls like projecting signs.  The 
proposed 6.5 is accompanied by illustrations of how to measure the height of a 
freestanding sign.  Note in D6.c the proposed standard regarding 20 feet height for a 
projecting sign was added by the Joint Sign Committee to fix a problem with 
permitting projecting signs in the Pedestrian District in the Downtown area.  Also 
the provision states its own sign height measurement standard for the projecting 
sign in this situation.  
 
11.4.2 How does a canopy sign differ from an awning sign? 
Comment – The dictionary definition of canopy and awning are similar.  In the 
Chapter Three Sign Code the two terms are treated differently.  An awning sign 
refers to a sign on a shade structure that is usually made of light fabrics. The awning 
shape can be curved or angular but it is a fairly light-weight structure attached to a 
building.  Also the awning sign standards are simple and non-controversial.  
 
A canopy sign refers to several types of structures.  They can be a significant 
structure attached to a building wall that protrudes outward from the building and is 
held up by vertical posts.  An attached canopy is defined in Article 11 Definitions 
coming from the Chapter Three Sign Code’s definition section stating, “A roof-like 
structure that provides shade and/or ornamentation, projecting from and attached to 
a building wall below the highest point of the top of parapet, and supported in whole 
or in part by the building.” 
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It can also be a simpler structure such as a curved beam that may or may not 
provide shade and  is attached to a building that protrudes outward but in the same 
plane as the building (Taco Bell and Lottaburger buildings favor this version).   
 
Canopy signs as contained in the Chapter Three Sign Code had very complex 
standards that caused confusion requiring interpretations and variances for 
otherwise fairly simple issues that were not controversial. 
 
It stated that the amount of sign copy letter extension beyond their attachment such 
as a fascia board or a beam.  Separate letters can be attached to stand up on a beam 
or hang down from it.  The proposal is to simplify the standard to ensure that in no 
case may letters of a canopy sign protrude above the roof line.  The Joint 
Subcommittee and the Citizens’ Sign Code Committee voted to recommend this 
simpler approach.  
 
11.4.5 and .6 What is the difference between a detached and freestanding sign? 
Comment - A freestanding sign is a permanent on-site sign that stands on its own 
and is not attached to a building.  It is an essential sign type in both the Chapter 
Three Sign Code and the proposed Article 7A Sign Standards.   
 
A detached sign has a similar but more general definition. It refers to any sign thus it 
could be both portable and permanent and on-site or off-site.  There may be a 
reason to delete detached sign.  Staff recommends keeping it in the draft sign 
standards for this project. It is mentioned in Section 4 (Permits, Inspections, And 
Fees) regarding footing inspections and other minor inspection-related provisions.   
Deleting it may have an unintended consequence that is not apparent right now.  
During the time prior to the recommended 18-month sunset it can be monitored as 
to its relevance and removed if it is not needed.  
 
11.4.7 What is the purpose of having the terms façade, face, building wall, parapet? 
Comment - The term ‘face’ is used in various parts of the draft to address the face of 
the sign.  Sec. 7A.6.1 goes into great detail on the standards for sign faces. There are 
no references in the draft about the ‘face of a building’ other than as part of the 
definition of a façade.  It tends to mean the front of the building but façade can 
include a side of the building too.  This wording is existing wording and has not been 
noted as a problem by PDSD’s Sign Section.  
 
Façade has been discussed above and is defined as the side or face of a building. 
 
Building wall has only been mentioned in the Sign Code and draft as a place for 
attachments.  It is mentioned with how a canopy is attached and is again mentioned 
regarding how a temporary banner can be attached.  
 
Parapet is defined in the Sign Standards as “The portion of a wall that extends above 
the roofline.”  It is not in the UDC other than as a new addition as part of this project. 
The term was part of a long discussion at the Joint Subcommittee about the 
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development practice of raising the parapet’s height at the entrance of the building 
to display a sign and to place a parapet perpendicular to the front of the building to 
display a sign.   
 
Both the Joint Subcommittee and the Citizens’ Sign Code Committee recommended 
that these structures are part of the architecture of the building and should be 
counted as wall signs versus roof signs.  
 
11.4.7  Should the term ‘side’ be deleted in describing walls  or should ‘rear wall’ be 
added or say ‘all exterior walls’?  
Comment – The current definition of façade is  “The side or face of a building.” 
Façade is mentioned about four times in the Chapter Three Sign code and draft sign 
standards.  It is not considered a problem term by Sign Section staff.   
 
This group is a summary of the use of the term façade in the draft: 

10.2 Wall signs - It states the sign may not extend above the facade etc.  

10. 3 C.3 It discusses temporary signs in the portable sign section and attachments 
to the façade. 

 
11.1 It discusses projecting signs may not extend above the façade. 

 
11.2.D It discusses the location of low profile monument sign in the Pedestrian 
District and allowing one per street frontage where a building façade is set back at 
least 10 feet.  

 
Regarding where one can locate signs on the façade or wall of a building, that 
standard is derived from the maximum sign area calculated as a ratio of the lineal 
street frontage.  For example, a commercial use may have three square feet of sign 
area for every lineal foot of street frontage.  
 
The maximum sign area can be used for all permitted permanent sign types such as 
freestanding and wall signs that are viewable from the right of way.  The draft has 
created an interior sign type that accounts for signs that are not seen (e.g. inside a 
mall) or are not viewable from the right of way (e.g. a suspended sign under a 
shaded walkway not intended to be read from the right of way).    
 
 
Article 11 Definitions 
 
11.4.16 What does ‘occupancy’ refer to?   
Comment – the term ‘occupancy’ is defined as “The purpose for which a building or 
part thereof is used or intended to be used.”  It is a term more familiar to Building 
Codes than a zoning code but was included the Chapter Three Sign Code. The term 
has mostly been used to determine when a property owner moving a new use onto a 
site could use the site’s non-conforming sign.  
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Staff is recommending that the current language of the Chapter Three Sign Code be 
used in the draft. It appeared from reviewing the Use Groups of the UDC that more 
uses would be permitted to use non-conforming signs.  This change was not directed 
by Mayor and Council.  The discussion with the Joint Subcommittee concluded to 
leave the language as is. If there is a desire to change from occupancy to UDC Use 
Groups and potentially allow more changes of a use to be permitted the use of a non-
conforming sign, then it can be done in a later revision effort when the impact is 
better understood.   
 
 
11.4.2 Should attached sign definition and use of the term be deleted in favor of using 
only wall sign? 
Comment – The attached sign type is in the Chapter Three Sign Code and the current 
draft.  It is defined as, “A sign that is fastened, connected or supported in whole or in 
part by a building or structure other than a sign structure that is supported wholly by 
the ground.” As a general rule, staff did not change existing language other than for a 
Reed issue, something connected to a stated process improvement or it was something 
pointed out during the Joint Subcommittee process. The term is rarely used but is 
mentioned in the Scenic Corridor District section referring to “Maximum total 
attached sign area.” It appears to refer to wall signs and other attached sign types.   
 
Staff was especially reluctant to revise the Scenic Corridor standards since they were 
a fairly recent Sign Code revision that was recommended by the Citizens’ Sign Code 
Committee. Further, there are several types of attached signs including those with 
definitions, for example, wall, awning, window, projecting, and canopy signs.  The 
attached sign term is more general than wall sign and allows for an interpretation for 
something unusual. If the Commission prefers wall sign, it can be changed but staff 
recommends keeping it as is for now.  
 
11.4.22 and 23 What are the purposes of the terms unoccupied and vacant? 
Comment - The terms unoccupied and vacant are defined in the Chapter Three Sign 
Code and the draft the same way.  The terms are used together only once in the newly 
added sign section of the UDC’s Article 10 Enforcement and Penalties for sign 
violations.  The terms are in the section called ‘Determination of discontinuance’.  
The terms use similar wording but emphasize a different feature of discontinuance.  
‘Unoccupied’ emphasizes the structure is not occupied or being used in the way the 
current permit allows.  ‘Vacant’ emphasizes that the fixtures related to a previous 
permitted use have been removed.  There is no indication from the Sign Section staff 
that having both of these terms has been a problem for enforcement staff. 
 


